Motosiklet Mont ve Ceketlerinin Özellikleri Nelerdir? Nasıl Seçilir?
Motosiklet sürerken hem hava şartlarından etkilenmemek hemde kaza geçirme ihtimaline karşı güvenli bir sürüş gerçekleştirebilmemizin yegane çözümü. Motosiklet mont ve ceketlerinin asıl tarihi "Atları" ulaşım aracı olarak kullanmaya başladığımız zamana kadar uzanır. Motosiklet mont ve ceketlerinde yakın yıllara kadar en çok tercih edilen malzeme ise sığır derisidir, genellikle 1mm ile 1.8mm arası değişebilen kalınlıklarda kullanılan deri, yırtılmalara ve sürtünmeye bağlı sıcaklığa doğal olarak dayanıklı bir malzeme, Deri montlar kullanılmaya başlandıktan kısa bir süre sonra kullanıcının vücut şeklini alarak daha konforlu bir sürüş yapmasınıda sağlıyor. Tekstil mont ve ceketler ise gelişen tekstil ve kumaş üretim teknolojileri ile son 10 yılda büyük atak yapmış durumda.
Motosiklet Mont ve Ceketlerinde Kullanılan Kumaş Türleri
Üretici firmaların kendi içlerinde farklı kumaşları birleştirerek oluşturdukları ve isimlendirdikleri pek çok kumaş türü mevcut, biz size bunlardan en yaygın olanlarının özelliklerini anlatmaya çalışacağız.
Su Geçirmez ve Nefes Alabilen Kumaşlar
Amerikalı Wilbert L.Gore ve oğlu Bob Gore tarafından bulunup geliştirilen Gore-Tex 1970’li Yılların ortasında ilk siparişini aldı ve ticari hayatı başladı. Tekstil sektörüne büyük bir ivme kazandıran gore-tex, Politetrafloroetilen kısaca EPTFE adlı, birden çok kimyasalın karışımından oluşuyor; belli bir ısıda çekilerek uzatıldığında, içinde mikro gözenekler oluşmasına olanak tanıyor, bu gözenekler o kadar küçük ki içinden sadece hava molekülleri geçebiliyor, su molekülleri ise dışarıda kalıyor, ölçü vermek gerekirse 1 santimetrekareye 1,4 milyar gözenek düşüyor. Bu inanılmaz buluşun püf noktası hava geçirgenliğidir. Herhangi bir petrol bazlı ürün su geçirmezken, hava da geçirmediği için kıyafeti giyen kişinin vücudu havasız kalıyor, bu durumda kişiyi terleterek üşütüyor, işte Gore-tex sizi kuru tutmaktan bahsederken tam olarak kuruluktan bahsediyor.
Pek çok tekstil firması, birden fazla mevsimde kullanılabilen veya soğuk, yağışlı iklimlerde kullanılacak olan tekstil ürününde gore-tex’i tercih ediyor. Günümüzde pek çok motosiklet kıyafeti üreticisi üst segment ürünlerinde gore-tex’i kullanmakta, fakat gore-tex’in patenti ve teknolojisi sebebi ile maliyeti etkiliyor. Üretici firmalar, buna bir çözüm olarak kendi araştırma-geliştirme çalışmaları ile gore-tex’in özelliklerine en yakın kumaşı üretmeye çalışıyor; bunlardan bazıları şöyle,
Dainese D-Dry
İsimleri her ne kadar farklı olsa da ortak hedefleri Gore-tex’e en yakın kumaşı kendi imkanları ile üretebilmeyi başarmak ve maliyeti düşürmek.
Şuana kadar geldikleri nokta Gore-tex kumaştan çok da uzak sayılmaz, tabi sektörün bir numarası 2016 yılının şu son günlerinde hala Gore-Tex
Deri, Hepimizin bildiği üzere sığır veya inekten elde edilen derileri hayatımızın pek çok noktasında farklı amaçlarla kullanıyoruz, hem görsel olarak çekiciliği hemde doğal üstünlüğü derileri vazgeçilmez yapıyor, yırtılmaya ve sürtünmeye direnci sayesinde deri, en çok tercih edilen motosiklet ceket türlerinden biri, eksik yanı ise değişken hava durumlarına karşı adaptasyonunun düşük olması, sıcak yaz aylarında deri ceket her ne kadar perforelide (delikli) olsa, sıcaklık bakımından zorlayıcı olabilir; aynı şekilde kış aylarında da soğuk ve yağmurla yeteri kadar başa çıkamıyor. Ülkemizde deri motosiklet ceketlerinin tercih edilebileceği en güzel zaman, bahar aylarıdır; tabi kış ayının çok soğuk geçmediği akdeniz gibi bölgelerde, bu süreler uzayabilir. Farklı özelliklere sahip deri çeşitleri yine motosiklet ceketi olarak üretilmektedir, Nubuk veya Nappa deri gibi.
Analine Deri, Popüler ve sık kullanılan deri türlerinden biridir, renklendirilmiş deri de denilebilir, yüksek kalite deriye analine işlemi uygulanır ve deri renkleri emer, böylece hava, su, rüzgar geçirmez, daha dayanıklı bir hale gelmiş olur.
Cordura kumaş, yüksek yırtılma mukavemetine sahip olmasının yanı sıra sürtünme ısısına da dayanıklı oluşu onu sürücü kıyafetlerinde üst sıralara taşıyor.
Aynı katagorideki Naylon bazlı kumaşlara göre 3 kat, pamuklu kumaşlara göre ise 10 kat daha yüksek yırtılma mukavemetine sahip, ayrıca 210 Derecelik sürtünme ısısına dayanıklıdır. Savunma sekteründe de kullanılan cordura kumaş, başka bir kumaş cinsiyle karıştırılarak yoğunluğu ve dokusu değiştirilebiliyor, örneğin; cordura kumaş ile pamuklu kumaşı birleştirerek hem dayanıklı hem de yumuşak bir dış yüzeye sahip motosiklet montu üretilebiliyor. Cordura kumaşa sahip bir motosiklet montu veya ceketi alırken, kumaşın denye değerine dikkat etmelisiniz, denyenin tekstil dilindeki açıklaması 9000m iplik 200gr ağırlığa tekabül ediyorsa, 200 Denye demektir; daha basit dille kumaşın örülme sıkılığı diyebiliriz. Cordura kumaşın denyesi ne kadar yüksekse o kadar sıkı örülmüş, daha fazla iplik kullanılmış demektir. Ülkemizde 300D ile 1100D arası değişen çeşitlilikte üretilen cordura kumaşa sahip motosiklet mont ve ceketleri bulunuyor. Son olarak Cordura kumaşlar su geçirmez olmasada suya dayanıklı bir kumaş türüdür, sağanak bir yağmur altında ortalama 20-25dk boyunca su geçirmeden seyahat edebilirsiniz.
Kevlar Kumaş, genellikle motosiklet ceketlerinin ve pantolonlarının iç kısmına bir astar gibi dikilerek kullanılır, dikim ipliği olarak da kullanilan kevlar oldukça sık tercih edilen bir malzemedir, aynı ağırlıktaki çelikten 5 kat daha dayanıklı ve 410 dereceye kadar yanmaz bir maddedir. Farklı kumaşlarla birleştirilerek onlarca çeşidi bulunmakta, hatta kurşun geçirmez yeleklerde de kevlar kullanılmakta, fakat sanılanın aksine motosiklet sektöründeki kevlar kumaşından çok farklı bir çeşididir. Motosiklet kaskından itfaiye ekipmanlarına, Savunma sanayinden uzay araştırmalarına kadar, kevlar pek çok yerde tercih edilen Dupont firmasının tescilli markasıdır.
Motosiklet Montu Astarları, Mevsimlik motosiklet ceketleri başta olmak üzere pek çok motosiklet montunda iç astar bulunur, bunlardan bazıları tek bir astara sahipken bazıları ise çift astarlı olabilir; genelikle mevsimilik motosiklet montlarında çift astar bulunmaktadır. Astarlardan biri termal astar, diğeri ise rüzgar ve yağmur astarı olarak adlandırılır; Yağmur-Rüzgar astarı seçeceğiniz montun marka ve modeline göre, gore-tex, hydratex veya D-dry olabilir. Termal astarlar vücut ısınızı sabit tutmaya amaçlayan, özellikle soğuk havalarda kullanmayı tercih edeceğiniz astarlardır. Bunlara ek olarak Coolmax astar ve comfortemp, gibi sıcak havalarda kullanabileceğiniz sıcak havadan daha az etkilenmenizi sağlayan astarlara sahip yazlık motosiklet mont ve ceket seçenekleride bulunmaktadır.
Motosiklet Mont ve Ceket Korumaları
Motosiklet mont ve ceketlerinde, kaza anında darbelerin etkisinden korumak ve sert cisimlerden dolayı zarar görmenizi engellemek için omuz, dirsek, sırt ve göğüs koruması bulunmaktadır. Omuz ve dirsek koruması hemen hemen tüm motosiklet montları ve ceketlerinde bulunurken, sırt koruması ve göğüs koruması pek çok motosiklet mont ve ceketinde opsiyonel olarak satılmaktadır.
Motosiklet montu veya ceket tercihlerinde; korumalarının kalitesi ve sahip olduğu güvenlik derecesini kontrol etmek, iyi bir ceket veya mont seçebilmenin püf noktasıdır. Bazı markalarda sırt ve göğüs korumaları mevcut bulunmasına rağmen fiyatının emsal mont ve ceketlerden daha düşük olması, seçim yaparken sizi yanıltabilir.
Almak istediğiniz motosiklet ceketinin markası ne olursa olsun, omuz, dirsek, sırt ve göğüs korumalarının CE onaylı EN-1621-1 veya EN-1621-2 koruma seviyelerine sahip olmasına dikkat etmelisiniz.
CE Onayının anlamı, bu ürün avrupa standartları ve kalitesinde sağlığa zararı olmaya maddeler kullanılarak imal edilmiş; Kanser yapıcı, kanserojen madde vb. zararlı maddeler yok demektir.
EN-1621, ise Avrupa karayolları yönetmeliğinin uygun gördüğü darbeyi sönümleyen korumalar için getirdiği standarttır ve 2 seviyeden oluşur; 1 ve 2 arasındaki koruma farkı %35 dir, yani EN-1621-2 olan, EN-1621-1’e göre darbeyi %35 daha başarılı sönümlüyor anlamına gelmektedir.
Seçeceğiniz motosiklet montunun veya ceketinin hangi korumalara sahip olduğunu ve sertifika derecelerini mutlaka araştırın, böylece karşılaştırma yaparken çok daha isabetli karar vermiş olacaksınız.
Motoruma.com güvenlik açısından motosiklet mont ve ceketlerde tüm korumaları eksiksiz olarak kullanmanızı tavisye eder.
Mevsimlere Göre Motosiklet Mont Ve Ceketleri
Yazlık Motosiklet Ceketleri
Yazlık motosiklet ceketleri yaz aylarında motosiklet kullanırken giyebileceğimiz en konforlu ceket türüdür, genellikle geniş örgülere sahip cordura kumaş ile üretilir ve hava geçirgenliği çok yüksektir. Mümkün olan fazla hava girişi sağlanmış bu ceketlerde genelikle rüzgar için bir iç astar bulunur, yaz ayında dahi olsak otoban gibi karayollarında uzun süre yüksek hızlarda seyahat etmek, üşümenize sebep olabilir.
Mevsimlik Mont ve Ceketler
Mevsimlik veya 4 mevsim olarak satılan motosiklet mont ve ceketleri, birden fazla astarlı ve fermuarla açılan hava ceplerine sahiptir. Fermuarlı hava cepleri genelde göğüs, kol ve sırt bölgeside bulunur, ilk bakışta çok etki etmeyecek gibi gözüksede, tüm cepler açıldığında tam bir hava akışı sağlayarak beklenenden fazla bir etkiye sahiptir.
4 mevsim olarak satılan motosiklet montlarıda bu grubun içindedir, yaz, kış ve bahar ayları dahil tüm sene boyunca kullanabileceğiniz mont ve ceketlerin avantajı, aniden değişen hava durumuna hızlıca ayak uydurabilmesi ve tek bir ürün ile tüm ihtiyacınızı gidermiş olmanızdır. Mevsimlik motosiklet mont ve ceketlerin iç kısmında, çıkarılabilen rüzgar ve su geçirmez astarın yanı sıra soğuk havalarda kullanmak üzere termal astarı da bulunmaktadır. İşlevselliği son derece yüksek olan 4 mevsim motosiklet montları şehirler veya ülkeler arası seyahatlede en çok tercih edilen motosiklet mont türüdür. 4 Mevsim motosiklet mont ve ceketlerin dezavantajı ise montun doğal olarak sık kullanılması sebebi ile daha hızlı eskitilebilmesidir. Eğer ki belli bir mevsim de daha sık motosiklet sürüyorsanız; örneğin yaz aylarında, o zaman 4 mevsim seçmek yerine yazlık ve kışlık motosiklet ceketi almanız mantıklı olacaktır, böylece kışlık motosiklet montunuz daha az kullanıldığı için çok uzun bir süre yenileme ihtiyacı duymayacaksınız.
Kışlık Motosiklet Montları
Kışlık motosiklet montu, motosiklet sürücüsünün en büyük dostudur, kış aylarında motosiklet sürmek, diğer tüm aylara göre en zor olanıdır, soğuk havanın yanı sıra yağış ve rüzgarda pek eksik olmaz.
Kışlık motosiklet montlarının en büyük özellikleri sıkı örülmüş dış kumaşı, yağmur ve rüzgar geçirmez astarları, bunlara ek olarakda termal iç astarlarının bulunmasıdır.
Kışlık motosiklet mont ve ceketlerinde mevsimlik montlardaki gibi hava cepleri pek fazla bulunmaz, bunun sebebi her ne kadar suya ve rüzgara dayanıklı da olsa fermuar kısımlarındam soğuk hava ve su geçirme ihtimalidir.
Seçeceğiniz tüm motosiklet montlarında olduğu gibi kışlık motosiklet montunda da omuz, dirsek, sırt ve göğüs koruması kullanmanız güvenliğiniz için son derece önemli, özellikle doğal hava şartları sebebi ile kaza yapma riskinin diğer aylara göre daha yüksek olduğunu unutmayalım.
Motosiklet Montu ve Ceketi seçerken yazımızın fayda sağlamasını umar, kazasız ve eğlenceli sürüşler dileriz.
www.motoruma.com