Bu yazıda yeni motosiklet kullanıcılarına ve motosiklet kullanıcısı olmaya aday taze motorculara Motosiklet Ehliyeti ve sınırlamaları, Motosiklet Aksesuarları hakkında Faydalı bilgiler ve motosikletiniz için öncelikli Ekipmanları anlatacağız.
Motosiklet Ehliyetleri ve Sınırları
Motosiklet kullanmaya karar verdiniz fakat nereden başlayacağınızı bilmiyorsanız bu yazımız tam sizin göre. Öncelikle Ehliyet konusu ile başlayalım. Ülkemizde son yıllarda gelen yeni yönetmelik sonucu motosiklet ehliyeti almak biraz farklılaştı. Eskiden 3 engel arasından 15 saniyelik bir tur atarak 1300cc 180hp gücünde bir motosikleti kullanabileceğinize kanaat getiren yöneticiler artık daha makul :) .
Yeni yönetmelikte 3 tip ehliyet var;
A1 Motosiklet Ehliyeti: Motosiklet motor hacmi 125 cc den küçük ve güç olarak 11KW altında olan motosikletleri kullanabilmek için verilen ehliyetler bu kapsamda. Temelde başlangıç seviyesi motosikletler ve ufak scooterlar için uygun bir ehliyet. 16 Yaşını doldurmuş kişiler A1 Sınıfı Motosiklet Ehliyetini almaya hak kazanıyorlar. 16 yaşındaki genç arkadaşlara selamlar , bizim zamanda yoktu bu işler şanslısınız :).
A2 Motosiklet Ehliyeti: Motosiklet motor gücü 35KW (yaklaşık 47HP) geçmeyen ve Güç / Ağırlık oranı 0,2’nin altında olan motosikletler için verilen ehliyet türü. Bu gruba ait motosikletler 250cc lik Maxi Scooterlar, Duke 390 Duke 200 gibi popüler giriş seviyesi vitesli motorlar olarak örneklendirilebilir. A2 Sınıfı motosiklet ehliyeti için 18 yaşını doldurmuş olmak gerekiyor.
A Sınıfı Motosiklet Ehliyeti: Bu sınıfta güç ya da cc limiti bulunmuyor. İstediğiniz motosikleti kullanabilirsiniz. A sınıfı motosiklet ehliyeti alabilmek için 24 yaşını doldurmuş olmak ya da en az 2 yıl A2 Sınıfı motosiklet ehliyeti sahibi olmak gerekiyor. (18 yaşını doldurdunuz A2 aldınız 2 sene sonra A alabiliyorsunuz 24 yaşını beklemeniz gerekmiyor ) .
Honda Motosiklet Eğitimi için : TIKLAYIN
Motosiklet kullanmak denge ve refleks ister. Düz yolda herkes güzel kullanır fakat panik fren yapmayı, önünüze çıkan ani bir engelde manevra yapabilmeyi iyi öğrenmek gerekiyor. Eğer imkan var ise Ülkemizde yapılan çeşitli güvenli sürüş eğitimlerine katılmanızı tavsiye ediyoruz. Motosikletinizi tanımak için ve limitlerini öğrenmek için trafiğe kapalı alanlarda düşük süratlerde antreman yapabilirsiniz.
Ehliyeti aldınız. Eğitimlerde kendi motosiklet ekipmanlarınızı kullanmış ya da kursun size verdiği ekipmanları kullanmış olabilirsiniz fakat artık dayanıklı ve güvenli ekipmanlar edinme zamanınız geldi. İhtiyacınız olacak bir çok ekipman içinde en temel olanlar Motosiklet Kaskları , Motosiklet Montları , Motosiklet Eldivenleri , Motosiklet Botları ve Pantolonlar olarak özetlenebilir. Özellikle Kask konusu çok konuşulur tartışılır. Çok detaya girmeden biraz özetleyelim fakat merak edenler için http://www.motoruma.com/motosiklet-kaski-hakkinda-hersey blog yazımızdan detaylı bilgi edinebilirler.
Motosiklet Kaskı seçerken; motosiklet tipiniz, oturuş pozisyonunuz, kasktan beklentiniz, şehir içi ya da uzun yol kullanım şekliniz, Mevsim ve bölge şartları gibi faktörler karar aşamasında değerlendirmeniz gereken unsurlardır. Muğla Bodrumda yaşayan ve Scooter kullanan birinin sürekli tam kapalı ve Mat Siyaha boyanmış bir kask ile dolaşması hem tüm sıcağı toplayarak pişmesine hem de ara sokaklarda kapalı kask ile sıkılmasına yol açacaktır. Yine yarış motosikleti kullanan birinin giriş seviyesi bir kask ile belirli hızlardan sonra kask vizörünün uçup gitmesi , rüzgar sesinden kafasının şişmesi olasıdır. Sürüş tipinize ve size uygun kaskı bulabilmek için internette araştırma yapabilir, Youtube kanalımızdan inceleme videolarını izleyebilir ya da Motoruma.com Canlı Destek bölümünden detaylı bilgi alabilirsiniz. Temel olarak; Kapalı Kasklar, Açık Kasklar, Çeneden Açılır Kasklar, Yarım Kasklar , Kros Kasklar olarak kategorileri bulunan motosiklet kasklarının dünya üzerindeki en popüler markaları; Bell Kasklar, Shoei Kasklar, Arai Kasklar, Caberg Kasklar, Agv Kasklar ve Schuberth Kasklar olarak sıralanabilir.
Motosiklet Montları da yine aynı şekilde motosiklet tipi, oturuş pozisyonu ve iklim şartları göz önünde bulundurularak seçilmelidir. Motosiklet Montlarında dünyaca ünlü markalardan; Dainese Montlar, Revit Montlar, Alpinestars Montlar gibi markaları tercih edebilir ya da fiyatları daha düşük olan; Venom Montlar, Prohel Montlar gibi giriş seviyesi ürünlerini inceleyebilirsiniz. Yaşadığınız bölge çok yağmurlu ise, Su geçirmeyen, yağmura dayanıklı ürünleri seçebilirsiniz. Motosiklet montunda dirsek , omuz ve sırt korumaları tam oturmalı ve kaza anında korumaların dönmemesi için sıkı olmalıdır. 4 mevsim montlar yazın havalandırma fermuarları ile içeriye hava girişi sağlamakta ve çıkarılabilen termal iç astarları ile kışın sizi soğuktan korumaktadırlar. Bizim tavsiyemiz bölge çok sıcak ise yaz için fileli yazlık bir mont almanız ve kış ve bahar ayları için 3 mevsim kullanabileceğiniz termal astarlı bir mont daha edinmeniz. Hem bir montu yılın bütün aylarında giymeyerek çok eskitmemiş olursunuz hem de her mevsim üstün performans veren ekipmanlarınız olmuş olur. Motosiklet montları malzemelerine göre de ayrılırlar. Deri Montlar, Tekstil Montlar, Gore-Tex montlar , Mesh ( Hava alabilen ) yazlık montlar gibi. Mont seçimi yaparken size tam olan ve kullanım amacınıza uygun bir montu seçmeniz motosikletten aldığınız keyfi arttıracaktır.
3. sırada motosiklet eldivenleri gelmekte. Motosiklet kullanırken eldiven giymemek; soğuk havanın parmaklarınızı hissizleştirmesine ve sürüş yeteneğinizin kaybolmasına olanak verir hem de düşme anında elinizin yaralanmalara açık halde olmasını sağlar. Motosiklet eldivenleri de yine kullanım amacı, motosiklet tipi, kullanılan mevsim gibi etkiler göz önüne alınarak seçilmelidir. Kısa eldivenler daha çok bahar ve yaz ayları için uygundur . Uzun bilekli motosiklet eldivenleri ise kış aylarında kullanmak için daha uygundur. Özellikle sportif kullanım için tasarlanmış eldivenler genellikle deriden imal edilir ve düşme anında sürtünme bölgelerinde ekstra koruyucu ve sürüklenmeyi kolaylaştırıcı parçalar vardır. Motosiklet eldivenini diğer ekipmanlardan ayıran en önemli farkı ise sürüş esnasında aktif olarak kullanılmasıdır. Motosiklet sürüşü sırasında tüm gaz, debriyaj , sinyalizasyon ve manevra işlemi ellerdedir. Kullandığınız eldiven kavrama ve hissiyat olarak size uygun değil ise bu temel sürüş işlemlerini yaparken tam performans göstermez ve direksiyondan gelen yol geri bildirimine tam hakim olamazsınız. Bu nedenlerden dolayı motosiklet eldiveni seçerken kavrama hissiyatı da çok dikkate alınmalıdır. Motosiklet eldivenlerinde en popüler markalar ; Five Gloves Eldivenler, Dainese Eldivenler, Revit Eldivenler, Alpinestars Eldivenler olarak özetlenebilir.
Kask, mont ve eldiven işini hallettikten sonra mevsim durumuna göre motosiklet pantolonu veya motosiklet dizliği alarak ekipman seçimine devam edebiliriz. Bizim tavsiyemiz her zaman tam koruma için sürtünmeye dayanıklı ve darbe yerlerinde korumaları olan bir motosiklet pantolonu giymeniz yönünde olacaktır fakat şehir içinde ve kısa mesafeler için motosiklet dizliği de çokça kullanılmakta. Motosiklet pantolonları da seçim esnasında motosiklet montları ile aynı kriterlere sahiptir. Ülkemizde Tech90 Markası ile üretim yapan ve kevlar korumalar ve Impactec darbe korumaları kullanan bir marka var . Tech90 Motosiklet Kotları Türk motorcuları için çok iyi bir alternatif ve Fiyat / Performans olarak başarılı ürünler. Yine farklı olarak Dainese Pantolonlar, Revit Pantolonlar, Alpinestars Pantolonlar gibi popüler markalardan da seçiminizi yapabilirsiniz. Motosiklet pantolonu seçerken; ürünü giydiğinizde korumaların doğru konumlandığını mutlaka kontrol edin.