MOTOSİKLET KASKI HAKKINDA HERŞEY
Kask konusu özellikle Türkiye de kanayan bir yara:)) tamam tamam biraz abartmış olabilirim, ama kask seçimi konusunda hala ciddi yanlışlar ve eksik bilgiler var ne yazkı ki ...
Kullanım amacınıza göre kask seçimini nasıl yapmalısınız? Neye göre değerlendirmelisiniz? Almak istediğiniz motosiklet kaskının güvelik derecesinden nasıl emin olabilirsiniz? hepsi yazımız da hiç merak etmeyin. Öncelikle kaskların çeşitlerini ve parçalarını açıklamaya çalışacağım, ardından kaskların kabuk yapıları ve malzeme farklarını, son olarak Avrupa Amerika gibi ülkelerde yapılan Dünyanın kabul ettiği test kurumlarının resmi site linklerini vererek en doğru seçimi yapmanıza yardımcı olmaya çalışacağım.
1-) Kapalı Kask; Tam kask veya full face diye tabir edilen tamamen başınızı çevreleyen, vizörü yani ön camı ve havalandırma kanallarının dışında açılabilen parçası olmayan kasklardır.
Kapalı kasklar kaza sırasında başınızın tamamını korumak için üretilmiş, rüzgar direnci düşük ve ses yalıtımı konusunda oldukça başarılı, kabul edilen en güvenli kask çeşitidir. Motogp yarışlarında kullanılan kask türü de kapalı kasklardır. Yüksek hızlarda boyun bölgesinin, mümkün olan en az basınca maruz kalması ve kaskın sarsılmaması için ağırlıkları düşük, son derece aerodinamik ve dayanıklı malzemlerden üretilir.
2-) Kros Kasklar; bu kasklarda kapalı kasklar gibi başınızın tamamını çevreler vizörleri bulunmamaktadır. Özellikle çene kısmı ileriye doğru daha çıkıntılıdır, bunun asıl sebebi kros motosikletleri kullanırken diğer motosiklet türlerine göre daha fazla efor harcayacağınız İçin rahat nefes almanızı sağlamaktır. Oldukça dayanıklı olan kros kasklar yapısından dolayı hızlı bir sürüş yapmak için pek uygun değildir, yüksek hızlarda sarsıntı ve rüzgar baskısı konforsuz ve sürüş sonrasında bol ağrılı bir süreç olacaktır. Unutmadan genelde alın üstünde güneş siperlikleri bulunur, kros yapmayı düşünüyorsanız çok faydasını göreceğiniz bir kask.
3-) Dual Sport Kasklar; Adından da anlaşılacağı gibi çift yönlü kullanılan bir kask modelidir. Pek çok kişi kros kaskların vizörlü modeli olduğunu sanabilir, fakat tasarımı benzese de detaylarda farklıldırlar. Rüzgar akışı için kabuk yüzeyi daha az girintiye sahip ve nispeten rüzgar direnci daha düşük olacak şekilde tasarlanmış, Vizöre sahip ve kros kasklar kadar olmasa da çene kısmı ileri doğru çıkıntılıdır. Kapalı kasklar gibi başınızın tamamını çevreler, genelde alın üstünde güneş siperlikleri bulunur. Dual Sport kaskları hem hafif arazide kros hem de gezi amaçlı motosiklet kullanırken, otoyolda orta yüksek hızlara çıksanızda da rahatsız etmeyecektir. “Ne şiş yansın ne kebap” diyen bir kask modeli.
4-) Çeneden Açılır Kasklar; bu kasklar aynı kapalı kasklar gibi gözükse de çene kısmında ki düğme sayesinde kaskın çene kısmı başın üst kısmına doğru kaldırılarak açılabilir, çeneden açılır kaskın tercih edilme sebebi genelde şehir içi kullanımlarda, sık sık konuşmak veya motosikletinizi dar alanlara park etmek gibi devamlı kaskı çıkarıp takmak zorunda kalıcağınız durumlar için düşünülmüş bir kask çeşitidir. Motosikletli polisler, kuryeler ve paket servisi gibi işlerde çalışanlar için bulunmaz bir nimettir.
Kapalı kasklara göre koruma gücü kısmen zayıf ve ses geçirgenliği yine kapalı kasklara göre daha fazla olduğu söylenebilir. Her ne kadar çeşitli testlerden tam puan almış olan çeneden açılır kasklar olsa da monoblok yani tek parça olan bir kaskla 2 parçadan oluşan bir kask arasında her zaman fark olacağını düşünüyorum.
5-) Yarım Kasklar; Açık kask veya half kask gibi çeşitli isimlere sahip olan, görünüm ve rahatlık olarak belki de en iyi seçenek ve koruma olarak ise en zayıf olan kask grubudur.
Açık kasklar başınızı kulak hizasına kadar korumakta, yüzünüz ve çene kısmınız tamamen açık kalmaktadır. Bol Bol Hava alması sebebiyle soğuk havalarda kullanılması oldukça zor. Ses yalıtımı ve güvenlik olarak açık kasklardan pek bir şey beklememek lazım, ama görünümü güzel ve hiç yoktan iyidir :)
6-) Modüler Kasklar; bu kask grubu aynı çeneden açılır kasklar gibidir, fakat tek bir hareketle çene kısmını açmak yerine, çene kısmı tamamen sökülerek açık kaska dönüşebilmektedir. Çene kısmı takılıyken koruma ve ses geçirgenliği çeneden açılır kasklarla eşit oranda diyebiliriz. Modüler kaskları yaz aylarında yarım kask gibi kullanıp, aynı kaskı kış aylarında soğuktan koruyan kapalı bir kask gibi kullanmak isteyenler için üretilmiş.
KASK YAPISI VE TESTLERİ
Kaskınızın kabuk yapısı ve aldığı güvenlik sertifikaları da seçim yaparken size yardımcı olacaktır. Kaskların dış yüzeyine kabuk deniyor içersinde ise EPS Denilen çocukken kar yağdırmak için kullandığımız köpük straforun gelişmiş bir türevi var.
Kabuk üretiminde kullanılan Abs plastik, Termoplastik, Polikarbon, Fiberglass ve Karbon gibi malzeme çeşitleri bulunmakta. Kabuk çeşitleri hakkında termoplastik iyidir, polikarbon kötüdür diye bir durum yok aslında ama fiberglass ve Karbon kullanılmış olan kasklar dayanıklılık ve hafiflik bakımından testlerde diğer malzemelere sahip kasklardan daha iyi sonuçlar elde ettiği bir gerçek.
Unutmadan Testlerde termoplastik veya polikarbon kabuklarında tam not aldıkları modelleri mevcut.
Beğendiğiniz kaskların Dünyada kabul görmüş test firmalarındaki değerlerini merak ediyor ve hangi sertifikalara sahip olduğunu öğrenmek istiyorsanız, Test Kurumlarının internet sitelerinden kaskınızın marka ve modelini aratabilir, aldığı dereceyi öğrenebilirsiniz.
Site adresi şöyle; www.smf.org Snell Memorial Foundation Amerikada bulunan bağımsız bir vakıftır. Amerikada düzenenlenen NASCAR organizasyonu bile Sneel’in yaptığı testlere güvenir, test yapan kuruluşlar arasında en prestijli ve zorlu testleri uygulayan kurumdur. Önemli not sadece kapalı ve tek vizöre sahip kaskları test ediyorlar.
http://sharp.direct.gov.uk S.H.A.R.P. Sertifikası İngiltere ulaştırma bakanlığına bağlı oldukça güvenilir, çoğu kaskı test etmiş ve güncel olarak testlerini halka açan bir kurum, test sonucu kaskları yıldızlarla şereflendiriyor, 1 yıldız en kötü, 5 yıldız en iyi olarak nitelendiriliyor. Sınavdan geçmiş kaskların çoğunun üzerinde amblemlerini ve yıldızlarını görebilirsiniz.
www.helmetcheck.org DOT sertifikası ABD motorlu araçlar Ulaştırma güvenlik standardının (FMVSS 218) yönetmeliğine bağlı bir kuruluşu ve Amerika da üretilen her kask bu sertifikaya sahip olmalı aksi halde satışına müsaade edilmiyor. ECE 22.05’in Amerikan versiyonu da diyebiliriz, uyguladığı testlerden başarıyla geçmiş kaskların genelde arka kısmında amblemlerini görebilirsiniz.
Tüm bu firmaların ve testlerin yanı sıra kaskınızın Avrupa ekonomik topluluğu standartlarına dayanan ve uluslararası platformlarda en çok kullanılan ECE Standartlarına uygunluğuna bakabilirsiniz. ECE22.05 olarak adlandırılır ve Dünya çapında 50’den fazla ülkede gerekli olan standarttır. Genelde rastlanan sıkıntı, farklı ülke standartlarıyla uygulanan test standartlarının bazen uyuşmamasıdır, bu gibi durumlarda bir kask farklı kurumlardan onay almış olsa da bir başka kurumdan onay alamayabilir.
KASK SEÇERKEN BU DETAYLARI ATLAMAYIN
Vizör, kaskların vizörü gözlerimizi rüzgar, toz, toprak, taş ve böceklerden korumak için oldukça önemli bir parçadır. Her ne kadar çizilmeye dayanıklı olsa da özellikle yoğun kullanımda, ortalama 2.Senesinden sonra vizörünün değişmesi sizi oldukça rahatlatacaktır. Gözle görünmese bile kaskın vizörü yolda aldığı toz, kum, toprak parçaları ile zamanla saydamlığını yitirir ve sürüş esnasında farkında olmadan gözlerinizi yorar, iyice yıprandığı zaman ise gece sürüşlerinde karşıdan gelen araçların far ışıklarını kırarak olduğundan parlak ve keskin bir halde görmenize sebep olur. Bu olduğunda güvenlik için vizörün yenilenme zamanı da gelmiş demektir. Vizörlerin çeşitli renk seçenekleri olabilir model ve markaya göre çok hızlı sökülüp takılabilen seçeneklere de sahiptir.
Dahili Güneş Vizörü Dahili güneş vizörü kaskın içinde, dıştaki şeffaf vizörün hemen arkasında bir düğme yardımıyla açılıp kapatılabilen güneş gözlüğü gibidir. Bir açıdan güvenlik sağlar bir açıdan da güvensizlik, bunun sebebi güneş vizörü, güneşin yatay olarak vurduğu doğuş ve batış saatlerinde sürüş yaparken tek hareketle açılıp, ışık yansımasından dolayı görüş kaybı yaşamanızı engeller ve kaza riskinizi azaltır. Güvensiz olması ise güneş vizörü açıkken yapacağınız bir kazada dış vizör gibi kolayca kopup gidememesidir. Buna alternatif olarak şeffaf vizörünüzü güneş vizörü ile değiştirebilirsiniz, fakat bunu yaparken şeffaf vizörü yanınızda taşımanız veya hava kararmadan önce gitmek istediğiniz yere ulaşmış olmanız lazım, karanlık olduğunda güneş vizörü ile seyahat etmeye çalışmak pek akıl karı değil. Bazı sürücülerin, gece güneş vizörü ile seyahet ederken yaptığı kazaları youtube da izleyebilirsiniz.
Kaskınızdaki güneş vizörünün dahili veya harici olsun EN1836 sertifikası yani “Kişisel göz koruması-Genel kullanım amaçlı güneş gözlükleri ve güneşe karşı koruyucu filtreler” mevzuatına uygun olması göz sağlığınız için önemli bir noktadır.
Çene Bağlantı Tipi
Kaskınızın kaza sırasında başınızdan çıkmaması için çene kısmından bir kayış ile bağlantısı bulunur. 2 model seçeneği vardır;
1.si en güvenlisi kabul edilen Double D çene bağlantısı, bu kemer bağlamak gibidir kayışı iki halka içinden ters geçirerek sıkılması gerekir, alışılması gereken bir süreçtir, başlarda zor gelecektir ama alışınca çok kolay, tavsiye ederiz.
2.si ise Quick Release çene bağlantısı oldukça kolaydır kilitli kelepçeye benzetebiliriz sadece yuvaya sokup sıkmak yeterli ve tek hareketle de açılabilir, çok kolay açılabilindiği için güvenlik olarak daha zayıf sayılıyor.
Buğu Önleyici PinLock
Alacağınız kaskı özellikle kış aylarında da kullanmayı düşünüyorsanız pin lock yani buğu önleyici aparatın takılıp takıldığını veya kaskın buğu önleyici bir sisteme sahip olup olmadığını öğrenmelisiniz. Aksi halde her ne kadar buğu önleyici sprey gibi ek ürünler olsa da devamlı buğulanan vizörü aç kapa yapmakla sürüş tehlikeli bir hale dönecektir.
Çene Pedi
Çene pedi, çene rüzgarlığı sizi ses ve rüzgardan bir nebze daha koruyan bir parçadır özellikle kışın bayağı faydalıdır. Çenenin hemen alt kısmına gelecek şekilde kaska monte edilmiş veya monte edilebilecek yeri bulunur. Eğer çene pedi olan bir kask istiyorsanız satın almadan önce almak istediğiniz kaskta olup, olmadığını veya daha sonradan takılıp, takılamadığını ilgili kişilerden ve kaskın üretici sitesinden mutlaka öğrenin, her kaskta olan bir özellik değil çünkü.
İç Astarlar ve Temizlik
Almak istediğiniz kaskın iç astarları ve yanak pedleri çıkarılabiliyor mu? bu temizlik ve koku için oldukça önemli, güvenli süreceğiz derken bitlenmek istemesiniz dimi. Artık günümüzde neredeyse her modelde anti bakteriyel tekstil malzemeleri kullanılıyor fakat her şeye rağmen koku ve temizlik problem yaratır, bunun için sökülüp yıkanabilen bir iç astar ve yanak pedine sahip kask almanız önemli bir karar. Genellikle kaskın kabuğundan önce iç astarının ve yanak pedlerinin özelliğini kaybetmesi (sünger gibi oldukları için sönebilir veya şekli bozularak rahatsız edebilir) ve değişmesi gibi ihtimalleri de göz önünde bulundurmak lazım.
Kask seçimi ile ilgili son detaylara geçiyorum bu değişkenlerle birlikte tabi kaskınıza ödediğiniz paranın önemi de ortaya çıkıyor, kaskınızın yedek parçaları, iç astar, yanak pedleri, vizör ve çene pedi gibi parçaları piyasada kolay bulunabilen bir kask seçmenizi tavsiye ederim ve tabi bunların fiyatları da araştırmak isteyebilirsiniz.
Kaskınızın Hava Giriş Çıkışları da başta çok önemsenmeyen ama daha sonra rahatsız edebilecek ayrı bir konudur, kaskınızın hava girişi ve hava çıkışı kontrol edilebilen bir kask olması sizin için faydalı olacaktır. Tüm kaskların ön hava girişleri açılıp kapatılabilir, fakat arka hava çıkışları pek çok modelde farklılık gösterir, daha çok ortalama fiyat endeksi yüksek olan kasklarda bu kontrol mekanizmasının olduğunu göreceksiniz.
Telefon, İntercom, Bluetooth ve Ses Sistemi Bağlantıları yeni modellerin çoğunun sahip olduğu bu bağlantı noktaları da bu tür cihazlar kullanmak istiyorsanız önemli, bazı modellerde markaya özel yuva şeklinde yeri hazır veya sadece kablo giriş noktaları ve alt yapısı hazır, bazı modellerde ise hiçbir organizasyon yok. Sizin tercihinizle ilgili ama kaskın içinde altyapısı hazır olan bir sistemi kullanmak daha kolay ve montaj aşaması daha güvenli olacaktır, hazırlığı olmayan bir kaskta, sonuçta yer açmak için bir şeyleri atmak lazım?:)
Motosiklet kasklarıyla ilgili bu kadar şey yazdık bitti mi? bitmedi; geldik artık kaskı takmaya, her şey tamam kaskınızı tüm ihtiyaçlarınıza göre belirlediniz güvenliğinden de eminsiniz, renk ve grafik de tamam artık beden seçimine geçelim. Eğer kafanız orantıya ve standartlara sahipse yazılı olan ölçü size tam olabilir. Başınızın ölçüsü şu şekilde alınıyor; mezura ile alın bölgesinde kaşlarınızın 1 parmak üzerinden başlayarak başınızı 360 derece ölçüsünü yani çapını ölçüyorsunuz, çıkan rakam size kask beden ölçünüzü verecek. Kaskların üzerinde beden ölçüsü santimetre olarak yazılıdır. Aşağıdaki resimde de beden tablosunu görebilirsiniz.
Ama çoğu insanın kafa yapısı bu orantıda olmayabiliyor, kimi insanın kafa yapısı sivri, oval, basık veya kafasının arka çıkıntısı daha düz olabilir, böyle durumlar da kafa yapınıza uygun olan kaskı bulmayı güçleştirir.
Kask bedeninizi bulmak için şu testleri yapabilirsiniz;
Almak istediğiniz kaskı taktıktan sonra işaret parmağınızı alın bölgeniz ve kaskın arasına sokmaya çalışın burada aradığımız şey kaskla alın arasına işaret parmağınız oldukça zorlanarak girmesi... ve aynı işlemi yanak kısmında da yapmalısınız. Bu işlem tamam, parmağınız zorlanarak giriyor, oldu mu? Olmadı. Birde kask kafanızda iken kaskı iki elinizle sabit tutarak başınızı kaskın içerisinde sağa ve sola döndürmeye çalışın, az önceki testi bir kez daha test etmiş olacaksınız x2. ;) Dönmüş sayılması için dudağınızın yanak pedine değmesi yeterli, eğer değmiyorsa tamamdır. Son olarak x3 kaskın çene bağlantı kayışını uygun sıkılıkta bağlayın ve iki elinizle kaskın arka kısmından tutarak çıkarmaya çalışın (Elbise çıkarır gibi) belli bir yere kadar esneyebilir ama kolayca çıkmaması gerekiyor, unutmayın çene bağlantısını uygun sıkılıkta bağlamış olmalısınız.
Tam olarak uygun kaskı bulmak için bir kaç beden ölçüsü deneyebilir ve yaklaşık yarım saat kadar süre gerekebilir. Evet oldukça uzun ve meşakkatli geldi biliyorum, okurken bile yoruldunuz belki ama kask hayati organımızı, bizi diğer tüm canlılardan ayıran en önemli özelliğimizi, beynimizi koruyor, bu kadar kıymetli bir şeyi koruyacak olan malzemenin seçimi elbette meşakkatli olacaktır. Artık herkesin bildiği gibi ölümlü motosiklet kazalarının bir çoğu kask takmamak veya koruma gücü çok zayıf olan kasklardan kaynaklanıyor. Koruma ekipmanları kendinize yaptığınız en doğru ve büyük yatırımdır, hayatımızda bir kere bile bu korumalara muhtaç kalsanız, verdiğiniz para ve zamana değer buna emin olun.
Unutmayın, Ekipman Kullanmak Size Ömür boyu Sağlıkla Motosiklet Sürebilmek İçin İkinci Bir Şans Verir. Bu Şansı Kullanın.
Kendinize en doğru kaskı seçebilmek ve kask modellerini görmek için motoruma.com sitemizi ziyaret edin, sorularınızı bize canlı destek bölümünden mesaj atabilir, facebook ve YouTube kanalından ürün incelemelerimizi izleyebilirsiniz.
Umarız yazımız faydalı olmuştur, sağlıklı ve zevkli sürüşler dileriz. Okuduğunuz için teşekkürler.